Tiva Z

ACh, Ch, Klass I

VH17-272-0003 / V-LN: 4459450 / ID: 42

Rotu, sukupuoli : Zangersheide, tamma
Väri, säkä :Ruunikko (EE/Aa), 165 cm
Syntynyt, ikä :13.08.2017, 9-vuotias
Kasvattaja :J&D Showjumpers     EVM
Omistaja :Jayde (VRL-05186)

Olin viettämässä aikaa Saksassa, kun sain yllättäen viestin vanhalta ystävältäni. Luulin jo saavani kutsun Oktoberfestiin, mutta viesti taisi sittenkin liittyä työasioihin eikä huurteisiin oluttuoppeihin. Viesti oli lyhyt ja ytimekäs - "Huutokauppa menossa, tuo lompakkosi!" Emmin hetken aikaa, mutta päätin sitten soittaa ja kysellä lisää tästä mystisestä tapahtumasta. Puhelun aikana sain maksettua hotellimaksuni ja käännettyä auton nokan kohti huutokauppaa. "Ainahan sitä tallissa on tilaa yhdelle", mutisin.

  Eihän se tietenkään yhteen jäänyt, sillä mukaan tuli kaksi hevosta. Kummatkin olivat zangersheidejä, mutta paljon muuta yhteistä ei näiltä tammoilta löytynyt. Kaksikosta Tiva on se äkkipikainen ja epäluuloinen tapaus. Jos tuo ruunikko tamma kokee tulevansa paineistetuksi, se ottaa äkkilähdöt häntä tötteröllä. Nykyään Tiva ei kiukuttele yhtä usein ainakaan sen luottokäsittelijöille, mutta se on yhä tunnettu tempperamentistaan.

  On varmaankin selvää, että Tiva ei ole mikään helppo ratsu. Tamma on herkkä, itsepäinen ja nopea reagoimaan. Tiva on varsin skeptinen uusia ratsastajia kohtaan, joten se on käytännössä kahden ihmisen hevonen. Ratsastajaltaan tamma vaatii jatkuvaa tukea, muuten se tekee itse päätöksensä. Parhaimmillaan Tiva on nopea korkeiden luokkien estehevonen ponnekkaalla laukalla, pahimmillaan se kieltää pienestäkin virheestä. Skouppia tällä tammalla kuitenkin on, sitä ei voi kukaan kieltää.

Truth or Consequences
OLD, MUSTA
Thorn xx
XX, MUSTANKIMO
All In
OLD, RUUNIKKO
Daredevil Z
Z, RUUNIKKO
Damokles
SWB, RUUNIKKO
Berlin Z
Z, RUUNIKKO

Tivan isä Truth or Consequences oli aikansa nouseva tähti. Sen isä näkyy useiden menestykekkäiden estepuoliveristen sukutauluista, joten orilta odotettiin paljon. Kantakirjaustilaisuudessa tämä musta oldenburg oli ikäluokkansa toinen Saksassa, joten ori sai useita jälkeläisiä ennen kilpailu-uraansa. Sen ensimmäiseksi ja viimeiseksi kilpailuksi jäi 110 cm luokka, sillä Truth or Consequences jouduttiin pian tämän jälkeen lopettamaan katkenneen jalan vuoksi. Periyttäjänä ori on ollut varsin erinomainen, etenkin kun huomioidaan sen jälkeläisten nuori keskimääräinen ikä.

  Tivan isänisä Thorn xx polveutuu vanhoista brittiläisistä ratsulinjoista, sen sukulaisia ei ole laukkaradoilla näkynyt. Ori saatiin hankittua Cellen valtionsiittolaan jo nuorena. Toisin kuin varsansa Truth or Consequences, luonteeltaan Thorn xx oli rauhallinen ja säyseä. Tästä mustankimosta englantilaisesta täysiverisestä ei kilparatsua edes yritetty, mutta irtojuoksutuksessa se osoitti erinomaista hyppytekniikkaa.

  All In, Tivan isänemä, ei herättänyt suuria odotuksia ollessaan nuori. Tamma oli kooltaan vain 160 cm, eikä se vaikuttanut skoupikkaalta. Vasta sen myynti Saksaan pisti potkua tamman kilpailu-uraan. All Inistä kuoriutui 140 cm amatööriluokkien varma rusettihai, joka ihastutti etenkin pontevalla laukallaan. Tämä ruunikko tamma sai elämänsä aikana vain muutaman jälkeläisen, joista suurin osa päätyi kilpailemaan esteratsastuksessa.


Tivan emä Daredevil Z on alkujaan ruotsalaista syntymäperää, mutta sen perimä vie aina vanhoihin holsteinlinjoihin. Tämä zangersheide myytiin huutokaupassa kovaan hintaan, ja se on lunastanut kauransa tekemällä loistavaa tulosta kansainvälisillä 160 cm esteradoilla. Kauniin punaruunikkoa sukkajalkaa on kuvailtu tempperamenttiseksi mutta myös hyvähermoiseksi uusintaratojen voittajaksi. Tamma kilpaili yli 15-vuotiaaksi, uransa aikana se sai jälkeläisiä alkionsiirtotekniikalla yli kymmenen. Sitä pidettiin oman aikansa yhtenä huippuratsuna.

  Tivan emänisä Damokles syntyi Ruotsissa. Ruunikko ori oli varsin keskivertoa tasoa oritesteissä ja ikäluokan esteratsastuskokeissa, mutta se alkoi vasta vanhemmalla iällä näyttää taitojaan. Orin tasainen ja vakaa luonne olivat eduksi kilparadoilla, etenkin vaativilla maastoesteosuuksilla. Kenttäratsuna Damokles oli varsin erinomainen, kuten myös periyttäjänä. Se jätti jälkeensä etenkin suurta kokoaan ja hyvää laukkaansa.

  Saksassa syntynyt Berlin Z oli Tivan emänemä. Tämän zangersheiden sukujuuret ovat huippunimiä täynnä, mutta se ei itse osallistunut yhteenkään kilpailuun elämänsä aikana. Ruunikko tamma sai useita jälkeläisiä, periyttäen varsin vaihtelevaa laatua.


  Jayde (VRL-05186)

  jaydeism@gmail.com

  virtuaalitalli / virtuaalihevonen